sobota, 26 stycznia 2019

Jak zrobić kruche ciasteczka z cukrem?

Ten przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy jest zachwycający. Jedliście może kiedyś ciastka maślane, posypane cukrem, takie chrupiące i pyszne. Coś podobnego możecie zrobić sami w domu. Ciastka smakują jak zrobione z ciasta francuskiego. Jeśli macie trochę czasu i ochotę na słodki smakołyk to zapraszam ich zrobienia.

Ciastka maślane z cukrem

ilość porcji:             blaszka ciastek
poziom trudności:   łatwe
potrzebny czas:       ok. 20min +pieczenie

Składniki

  • 60 g zimnego masła
  • 65 g mąki tortowej
  • łyżka kwaśnej śmietany(12%)
  • szczypta soli
  • łyżka cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
  • opcjonalnie/większa szczypta cynamonu
  • plus ok. trzech łyżek grubego cukru lub zwykłego

Wykonanie

Łączymy mąkę z masłem, cukrem i cynamonem, można to zrobić mikserem, lub, tak jak w moim przypadku, po prostu dłońmi. Zrobiłam grubą kruszonkę. Polecam jeszcze zostawić sobie łyżkę mąki.
Następnie dodaję śmietanę i łączę wszystko. Ja zrobiłam to łyżką. Utarłam kruszonkę ze śmietaną.
Dodajemy pozostawioną wcześniej łyżkę mąki i formujemy w kulę ciasta, która będzie się mocno kleić. Najlepiej ją spłaszczamy, szybciej się schłodzi. 
Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do zamrażarki na jakieś pięć minut i rozwałkowujemy i znów mrozimy przez kilka minut. 
Można to pominąć i po rozwałkowaniu wycinać ciastka, ale schłodzone ciasto jest dużo łatwiejsze w obróbce. Tylko nie trzymajcie za długo bo się zamrozi :D. Wyjmujemy pierwszy kawałek, wałkujemy dosyć cienko i wykrawamy ciastka. Pamiętajcie że ciasteczka się skurczą. 
 Wycięte ciasteczka 'maczamy' w cukrze.
 Gotowe ciasteczka, można również teraz posypać cynamonem. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią. Piekarnik najlepiej jest nastawić na termoobieg.
Smacznego.
Asia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz