Ciastka maślane z cukrem
ilość porcji: blaszka ciastek
poziom trudności: łatwe
potrzebny czas: ok. 20min +pieczenie
poziom trudności: łatwe
potrzebny czas: ok. 20min +pieczenie
Składniki
- 60 g zimnego masła
- 65 g mąki tortowej
- łyżka kwaśnej śmietany(12%)
- szczypta soli
- łyżka cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
- opcjonalnie/większa szczypta cynamonu
- plus ok. trzech łyżek grubego cukru lub zwykłego
Wykonanie
Łączymy mąkę z masłem, cukrem i cynamonem, można to zrobić mikserem, lub, tak jak w moim przypadku, po prostu dłońmi. Zrobiłam grubą kruszonkę. Polecam jeszcze zostawić sobie łyżkę mąki.
Następnie dodaję śmietanę i łączę wszystko. Ja zrobiłam to łyżką. Utarłam kruszonkę ze śmietaną.
Dodajemy pozostawioną wcześniej łyżkę mąki i formujemy w kulę ciasta, która będzie się mocno kleić. Najlepiej ją spłaszczamy, szybciej się schłodzi.
Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do zamrażarki na jakieś pięć minut i rozwałkowujemy i znów mrozimy przez kilka minut.
Można to pominąć i po rozwałkowaniu wycinać ciastka, ale schłodzone ciasto jest dużo łatwiejsze w obróbce. Tylko nie trzymajcie za długo bo się zamrozi :D. Wyjmujemy pierwszy kawałek, wałkujemy dosyć cienko i wykrawamy ciastka. Pamiętajcie że ciasteczka się skurczą.
Wycięte ciasteczka 'maczamy' w cukrze.Gotowe ciasteczka, można również teraz posypać cynamonem. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią. Piekarnik najlepiej jest nastawić na termoobieg.
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz