sobota, 23 lutego 2019

Jak zrobić granolę?

 Płatki w sklepach nie zachęcają swoim składem, a czasem nawet wprawiają nas w osłupienie, gdy widzimy ile cukru jest w granoli, która powinna być zdrowa. Więc nie tak do końca można tego dużo zjeść bez obawy o przekroczenie dziennej dawki kalorii. Jest jednak rozwiązanie. Najlepiej jest zrobić granolę samemu. Jest to bardzo proste.

Granola

ilość porcji:             blaszka ciastek
poziom trudności:   łatwe
potrzebny czas:       ok. 5min +pieczenie

Składniki

  • garść orzechów
  • 3 łyżki słonecznika
  • łyżka siemia lnianego
  • łyżeczka nasion chia
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki płatków żytnich
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szklanka płatków kukurydzinych
  • 40g gorzkiej czekolady
  • plus wybrane dodatki
  • miód, ok 50g na 150g mieszanki
  • cynamon

Wykonanie

Płatki kukurydziane kruszymy, czekoladę kroimy, tak samo jak orzechy.

 Łączymy razem wszystko w misce, oprócz miodu, suszonych owoców(jeśli takie dodajecie) i czekolady. Po połączeniu składników sypkich składników dodajemy miód i mieszamy.  Całość wysypujemy na blachę, równomiernie rozprowadzając, na koniec posypujemy wszystko cynamonem. 
Pieczemy ok 10 minut, aż całość się zarumieni w 170 stopniach. Mieszamy co kilka minut, żeby równo się wszystko opiekło. 
Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy wszystko jest jeszcze ciepłe można dodać czekoladę, wtedy się stopi i połączy z resztą, i wtedy ja kładę wszystko do zamrażarki na chwilę, żeby czekoladę stężała i przekładam do słoika. Jeśli wolicie taką w kawałkach to gdy mieszanka ostygnie dodajcie czekoladę i suszone owoce. Teraz wystarczy przesypać do pojemniczka i gotowe.
Możecie jeszcze poprać etykietę i ozdobić wasz pojemnik z granolą.
Asia

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, na pewno go wykorzystam :D wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń