Płatki w sklepach nie zachęcają swoim składem, a czasem nawet wprawiają nas w osłupienie, gdy widzimy ile cukru jest w granoli, która powinna być zdrowa. Więc nie tak do końca można tego dużo zjeść bez obawy o przekroczenie dziennej dawki kalorii. Jest jednak rozwiązanie. Najlepiej jest zrobić granolę samemu. Jest to bardzo proste.
Granola
ilość porcji: blaszka ciastek
poziom trudności: łatwe
potrzebny czas: ok. 5min +pieczenie
Składniki
- garść orzechów
- 3 łyżki słonecznika
- łyżka siemia lnianego
- łyżeczka nasion chia
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki płatków żytnich
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- szklanka płatków kukurydzinych
- 40g gorzkiej czekolady
- plus wybrane dodatki
- miód, ok 50g na 150g mieszanki
- cynamon
Wykonanie
Płatki kukurydziane kruszymy, czekoladę kroimy, tak samo jak orzechy.